Over de bakker

Natuurlijk kan ik hier een heel verhaal afsteken over mijn passie voor bakken. Hoe ik als kleine jongen al droomde van het bakkersvak en de keuken van mijn ouderlijk huis vervuilde met eigengemaakte baksels. Maar wie wil dat lezen? Te cliché. 

 

Brood bakken is hard werken, vroeg opstaan en je wordt er niet bepaald schoner van. Toch intrigeert het proces mij nog altijd. Zien hoe een brood omhoog komt in de oven. Eindeloos variëren in recepturen en zelf bepalen hoe het brood eruit komt te zien.

 

De waarheid is ook dat ik niets anders meer zou willen. Het zit in mij om met mijn handen te werken. Ik ben niet snel tevreden over een product, maar als ik eenmaal tevreden ben sta ik 100% achter mijn werk. Dat geeft mij voldoening.

 

Na 12 jaar in de industrie wilde ik terugkeren naar de kern van mijn vak. Nu maak ik iedere dag eerlijke en biologische producten van eigen hand. Waarvan ik zeker weet dat u ervan zal genieten!

 

Ervaring

Als stagiair begonnen tijdens mijn opleiding aan de Vakschool Wageningen (Brood & Banket) en later in dienst bij diverse bakkerijen in de omgeving. Denk aan Bond & Smolders (Utrecht), Bakker Albert (Zeist) en Bakkerij Lakerveld (Wijk bij Duurstede).

 

De afgelopen 10 jaar werkte ik bij Rademaker in Culemborg - een grote speler in de industriële productielijnen met klanten over de hele wereld. Het is een uniek Nederlands bedrijf waar ik onder andere mijn technische kant verder kon ontwikkelen. Na enige jaren behaalde ik daar de titel allround proefbakker.

 

Met regelmaat kwam ik bij nationale maar vooral internationale klanten over de vloer. Daar optimaliseerde ik proceslijnen en gaf ik demonstraties. Mede dankzij het reizen heb ik veel buitenlands brood mogen zien en proeven.

 

Een belangrijk onderdeel van mijn werk was het vertalen van de klantvraag naar een kwalitatief eindproduct. Wat men denkt te willen naar wat men werkelijk nodig heeft. Daarin lag voor mij de uitdaging!

 

Thuis

Al enige jaren gelukkig samen met Susanne Edelenbos en inmiddels vader van twee dochters. We zijn zeer tevreden inwoners van Cothen. Mijn gezin is voor mij de belangrijkste reden dat ik koos voor het ondernemerschap. Ik ben een echte familieman en het is mijn passie om van de bakkerij een echt familiebedrijf te maken.

 

Thijs Edelenbos